Ereader

ereaderOp deze pagina vind u meer terug over de ereader, wat het is en wat voor een toegevoegde waarde een ereader voor u zou kunnen hebben. De digitale markt is namelijk steeds meer in opkomst ook op het gebied van boeken lezen, en door het fenomeen ebooks zijn ook steeds meer fabrikanten hierop ingesprongen door een apparaat te ontwikkelen wat puur gericht is op het lezen van boeken. Natuurlijk kan je een digitaal boek teruglezen op een tablet, computer of zelfs een smartphone, maar de vraag is of dit nu ideaal is of dat een ereader hiervoor veel beter geschikt is?

Het lezen van boeken is altijd al een geliefde bezigheid geweest voor veel mensen. Traditioneel werden boeken gedrukt op papier en moesten lezers grote collecties fysieke boeken bijhouden. Met de opkomst van digitale technologieën is er echter een handig alternatief ontstaan: de e-reader. Hier zullen we de voordelen van een e-reader bespreken en waarom het een waardevolle aanvulling kan zijn op jouw leeservaring.

De Ereader

De term ereader (ook wel neergezet als reader, e-reader) komt zoals de meeste computer termen overgewaaid vanuit Amerika en het staat voor Electronic reader oftewel digitale lezer in het Nederlands vertaald. De ereader is primair ontworpen om u een zo goed mogelijke leesbeleving te geven bij het lezen van een ebook. Een boek lezen vanaf een scherm is namelijk niet altijd even prettig en heeft toch allerlei nadelen voor veel mensen, met als voornaamste nadeel dat bij een tablet/computer scherm er licht zit wat achteruit het scherm komt, zogenaamde back light. Een ereader heeft dit nadeel niet en is hierdoor veel prettiger en rustiger voor de ogen in gebruik.

Verbeterde leeservaring

E-readers bieden ook een verbeterde leeservaring ten opzichte van gedrukte boeken. De schermtechnologie van e-readers zorgt voor een rustgevende leeservaring, vergelijkbaar met het lezen van gedrukte tekst. Daarnaast hebben e-readers vaak een ingebouwde achtergrondverlichting, waardoor je op elk moment van de dag comfortabel kunt lezen, zelfs in het donker. Een ereader gebruikt namelijk de zogenaamde e-ink(t) technologie waardoor de opbouw van het beeld op het scherm van de e-reader iets anders in elkaar zit en daardoor ook niet perse een verlichting in het scherm nodig heeft. Een van de grootste makers van de ereader heeft sinds kort wel een technologie in zijn reader gestopt waardoor het beeld verlicht is, maar hierbij komt de verlichting meer van de zijkant en niet rechtstreeks vanachter het scherm vandaan. Wilt u meer informatie over de verschillende technieken en ereaders kijk dan eens op de website van ereader.

Een ander voordeel is de mogelijkheid om de lettergrootte en het lettertype aan te passen. Dit is vooral handig voor mensen met een verminderd gezichtsvermogen, omdat ze de tekst kunnen vergroten voor een betere leesbaarheid. Daarnaast bieden e-readers vaak woordenboekfuncties, zodat je direct de betekenis van een woord kunt opzoeken zonder een apart woordenboek te hoeven raadplegen. Ook kun je notities maken en bladwijzers plaatsen om belangrijke passages te markeren.

Ereader kopen

Bent u benieuwd naar welke ereaders er verkrijgbaar zijn en of er iets voor u tussen zit? Of wilt u weten of een ereader nog wel echte toegevoegde waarde heeft zeker met de komst van de nieuwe Ipads en diverse andere tablets welke steeds beter worden en hogere resoluties hebben? Daar kunnen we u eigenlijk geen antwoord op geven, op dit moment zouden wij u een ereader aanraden als u een fanatieke boekenlezer bent, en denk hierbij aan dat u meerdere boeken per maand leest. Mocht u echt maar af en toe een boek lezen en u heeft al een tablet dan zouden we u niet meteen aanraden om over te stappen.

Wilt u zien welke ereaders er op de markt zijn en welke aan te raden zijn, kijk dan hierover voor een actueel overzicht van de verkrijgbare ereaders van dit moment.

Langere batterijduur

Een ander voordeel van e-readers is hun langere batterijduur in vergelijking met tablets en smartphones. Terwijl een typische tablet of smartphone vaak slechts enkele uren meegaat, kunnen e-readers wekenlang meegaan op een enkele lading. Dit betekent dat je zonder onderbrekingen kunt lezen, zelfs tijdens lange reizen of vakanties. Het hebben van een e-reader betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over het vinden van een stopcontact om je apparaat op te laden. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van welk type ereader je in bezit hebt en wat je er verder mee doet. Waar een paar jaar geleden een e-reader namelijk puur was om boeken op te lezen zijn er nu steeds meer readers op de markt gekomen waarmee je ook je muziek kunt afspelen en sommige zelfs filmpjes. Nog steeds kan je echter wel zeggen dat de gemiddelde reader echt lang op 1 accu lading mee kan gaan.

E-reader getest

Om jou een stukje mee te nemen in de wereld van verschillende ereaders zullen we ook op onze website zo nu en dan een korte review plaatsen. Hiermee krijg je dan een idee over welke readers er zijn, waar je rekening mee kunt houden als je er een wilt kopen en natuurlijk de diverse prijzen en beschikbaarheid. Houd onze website dus goed in de gaten voor de leukste acties, aanbiedingen en ideeën.

 

 

Boeken vergelijker
Logo